A biztonsági kamerából készült felvétel minőségének összehasonlítása

Minden háztulajdonos vagy üzlettulajdonos számára, aki biztonsági kamerarendszert szeretne telepíteni, minden bizonnyal figyelembe kell vennie a videó minőségét. Ez kétségtelenül az egyik fontos szempont, mert a minőség határozza meg, hogy ténylegesen mennyi részletet láthatunk egy élő videó előnézetben, egy lejátszott videóban vagy általában egy rögzített videóban. Ezt szem előtt tartva a Securia Pro biztonsági kamerák arra törekszenek, hogy Önnek és minden ügyfelünknek a legjobb lehetőségeket kínálják.

Ebben a cikkben a videó minőségével kapcsolatos műszaki információkat hasonlítjuk össze, ami a legjobb a különböző típusú biztonsági kamerák összehasonlításakor.

 

Mi a legjobb felbontás a biztonsági kamerákhoz?

A legjobb nagyfelbontású biztonsági kamerák felvétele, amelyet egy otthon vagy üzlet elérhet, 4K – 8 MPx (ami nyolcmillió pixelt jelent). Az ilyen szintű videórögzítés, más néven ultra nagy felbontású vagy UHD, jelenleg a legpontosabb, amit el lehet érni. Az átlagos biztonsági kamerák nem érnek el ilyen minőséget. Természetesen az UHD kamerák drágábbak, de a legjobb megtekintési élményt nyújtják, és a legtöbb részletet képesek rögzíteni egy felvételen.

Érdemes megjegyezni, hogy szükség lehet a nagyfelbontású biztonsági kamerarendszerben lévő egyéb berendezések minőségének biztosítására. Például, ha 4K-ról van szó, szükség lehet egy jobb monitorra, amely képes ilyen szinten megjeleníteni a felvételeket. Bár ez nem feltétlenül szükséges a modernebb képernyőknél, ez kétségtelenül előny.

                                                        

Az 5 MPx vagy az 1080P jobb?

Ha csak a videó minőségét vesszük figyelembe, akkor az egyértelmű nyerő közöttük mindig az 5 MPx lesz. Egyszerűen fogalmazva, az 1080p-t 2MPx-nek is nevezik, ami kétmillió pixelt jelent. Ezért az 5 MPx több mint kétszerese az 1080p vagy 2 MPx felbontásának. Kétszer jobb minőséget ér el a több mint kétszeres számú pixelnek köszönhetően minden részlet megjelenítéséhez.

Az 1080p-t vagy a 2MPx-et általában alapfelbontásnak nevezik. Az 5 MPx az arany középút. A vásárlók által leggyakrabban választott szabványos felbontást kínálja, köszönhetően a kedvező ár/teljesítmény aránynak. A 4K felbontás már az alapfelszereltség felett van. Mindazonáltal, amint azt röviden tárgyalni fogjuk, e minőségi szint eléréséhez speciális követelményekre van szükség.

 

A 4K jobb, mint az 5 MPx még biztonsági kamerákkal is?

Nem lehet egyszerűen általánosítani, hogy a 4K mindig jobb döntés, mint az 5 MPx. Az azonban, hogy egy biztonsági kamerarendszer a lehető legjobb felvételt tudja készíteni egy nagyfelbontású biztonsági kameráról, kerül valamibe. Ezek a költségek akkor merülnek fel, amikor először vásárol biztonsági kamerát, valamint akkor, ha elegendő helyet vásárol a merevlemezen. Ez azt jelenti, hogy minél jobb a videó minősége, annál több helyet foglal el a merevlemezen. Ezt a tényezőt mindenkinek figyelembe kell vennie, aki nagyfelbontású biztonsági kamerát tervez.

 

Mi a legnagyobb felbontás a vezeték nélküli kameráknál?

Bár vannak olyan vezeték nélküli kamerák, amelyek ultranagy felbontásra is képesek, ez a minőség nem feltétlenül felel meg a megtekintett kép valóságának. Vezeték nélküli kamera esetén más paraméterek is bekerülnek a képbe. Ezek a WiFi kapcsolat minőségétől függenek. A felvétel minőségét korlátozhatja az elégtelen WiFi jel, vagy az alacsonyabb felbontású monitor/kijelző, amelyen a videót szeretné megtekinteni. Abban az esetben, ha szükségesnek tartja a felvétel jó minőségben történő megtekintését, javasoljuk, hogy másolja át a felvételt USB kulcsra, és vigye át arra a hardverre, amelyhez nagy felbontású monitort csatlakoztatott.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezek a kamerák megbízhatatlanok, vagy nem támogatják a nagy felbontást. Az erős vezeték nélküli hálózatnak és a jó vezeték nélküli NVR-nek köszönhetően ezek a kamerák rendkívül jól működnek. Néhány tényezőt módosítani kell a teljes teljesítmény elérése érdekében.

 

Mi a legnagyobb felbontás a biztonsági IP kameráknál?

Az internetes protokoll kamerák, ismertebb nevén IP-kamerák, a leginkább képesek 4K vagy jobb felbontás előállítására. A legjobb nagyfelbontású biztonsági kameráknak tartott eszközök fejlettebb konfigurációt tesznek lehetővé, és számos egyéb funkció közül választhatnak. Bár általában drágábbak, mint a másik kettő, a technológia, amelyből készültek, teljesen kompenzálja a költségeket.

Míg az IP-kamerák a központi rögzítőrendszertől függetlenül is működhetnek SD-kártyával, addig hálózati videórögzítőhöz is csatlakoztathatók egy nagyobb felügyeleti rendszerbe. A legjobb eredmény érdekében erősen ajánlott IP-kamerát csatlakoztatni a felvevőhöz.

A nagy felbontású biztonsági kamerával Ön tudja a legrészletesebben megfigyelni a videót. Ami a mozgásérzékelést illeti, pontosan a szükséges információkat kaphatja meg bármilyen célra, a biztonsági adatok összeállításától a bűncselekmények rendőrségi bejelentéséig.

 

Mi a különbség a videó minősége között?

Az átlagember számára az 5MPx nem különbözik túlságosan a 4K-tól, de valószínűleg észreveszi a különbséget a 720p és a 4K között. Bár ez első pillantásra bonyolultnak tűnhet, a minőségi különbség valójában könnyű. Minden digitális kép és videó pixelekből áll. Egyszerűen fogalmazva, a pixelek olyan pontok, amelyek egy nagyobb képet vagy videót alkotnak. Minél több pixel van a képernyőn, annál jobb a nagyfelbontású biztonsági kamera minősége.

                                                   

A leggyakoribb felbontások összehasonlítása. A méreteket nem a fizikai méretek jelentik, hanem a pixelek száma.

 

Hogyan javíthatom a biztonsági kamerám képminőségét?

Léteznek gyakorlati módszerek az adott biztonsági kamera képminőségének javítására. Maga a kamera kiváló minőségű lehet, de a felvétel minőségében nagy szerepet játszik a környezet. Ezek a tényezők például:

Kamera helye
Lencse állapota
Környezeti világítás

 

Lehetséges 4K streamelés Etherneten keresztül?

A HDMI-kábelhez hasonlóan az Ethernet-kábellel is könnyedén továbbítható a 4K bármilyen hálózaton vagy bármely felvevőhöz egy adott nagyfelbontású biztonsági kameráról. Ugyanez lehetséges WiFi vezeték nélküli kapcsolattal, de ez jobban megterheli a helyi hálózatot, és nem biztos, hogy olyan gyors, mint a közvetlen kábeles kapcsolat.

 

Megéri minőségi biztonsági kamerát venni?

Az igényesebb fogyasztó minden bizonnyal értékelni fogja a felvétel kiváló minőségét, aminek köszönhetően részletgazdag videomegjelenítést ér el. Egy ilyen kamera hosszú távú befektetés, amely kiváló szolgáltatást nyújt tulajdonosának. Az átlagfelhasználó szívesebben nyúl olyan fényképezőgéphez, ahol az alacsonyabb árhoz képest jobb a teljesítmény. Ilyenek jelenleg az 5MPx-es kamerák. Ha többet szeretne megtudni termékeinkről és szolgáltatásainkról, Securia Pro csapatunk örömmel ad minden információt, amire biztonsági kamera vagy rendszer vásárlásakor szüksége van. Lépjen kapcsolatba velünk még ma!