A biztonsági rendszerek (riasztó, kamerarendszerek) kábelezésének megfelelő megvalósítása

A biztonsági rendszer, a kamera vagy a riasztó megfelelő telepítéséhez szükséges, hogy a kábelezés megfelelően legyen csatlakoztatva, és megfeleljen bizonyos szabványoknak a rendszerek megfelelő működéséhez. Ezért ajánlatos a kábelezést szakember felügyelete alatt végezni. Ha mégis úgy döntött, hogy maga hajtja végre a kábelezést, elkészítettünk egy utasítást, amely segíthet Önnek.

A végelem elhelyezése (riasztás)

Az elektronikus biztonsági rendszer (riasztó) esetében az az elv érvényesül, hogy az infravörös mozgásérzékelők beépítési magassága megközelítőleg 2 m a padlótól, ezt az eszközt leggyakrabban a szoba sarkában helyezik el. A mozgásérzékelőnek minden lehetséges belépéskor rögzítenie kell a szoba lehető legnagyobb területét, ugyanakkor az érzékelőnek nem szabad a fűtési forrás felé mutatnia. Ha intelligens vezérlést szeretne beépíteni a riasztóba, például a garázsvezérlést, a riasztóhoz egy kültéri sziréna tartozik, amelyet legalább három méteres magasságban (2,8 m szabvány szerint) látható helyen kell elhelyezni, és az útra kell hogy legyen irányítva. A rendszer billentyűzetét általában bent a hely bármely pontján helyezik el. Fontos, hogy a központot biztonságos helyen helyezze el egy épületben, ahol megakadályozza a kábelezés megzavarását vagy károsodását. A mozgás- vagy egyéb érzékelők elhelyezését és felszerelését, valamint a biztonsági rendszer projektjének kidolgozását ajánljuk olyan szakértők vagy cég által megvalósítani, amely rendelkezik a gyártó igazolásával és a regionális rendőrség engedélyével.

 

 

 

 

 

A végelemek elhelyezése (kamerarendszer)

A kamerákat olyan helyekre szerelik fel, ahol biztosítani kell a tárgyak vagy a terület megfigyelését. A teljes felhasználás érdekében a kamerákat nem szabad olyan helyekre helyezni, ahol nem megfelelő a megvilágítás (például azért, hogy ne vegyék fel az erős háttérvilágítást, ami jelentősen befolyásolná a kamera láthatóságát). Fontos, hogy a kamerák ne figyeljenek idegen területet, és így ne zavarják más emberek magánéletét. Bármely rendszernek, amely figyeli a nyilvánosság számára hozzáférhető teret, meg kell felelnie a személyes adatok védelméről szóló törvénynek. Ezért ki kell dolgozni egy biztonsági projektet, amelyet az Ön számára készíthet a kameratechnika telepítő cége.

A kiválasztott kábelezés típusa

Fontos, hogy megfelelő kábelezéssel rendelkezzünk a biztonsági rendszerek megfelelő működéséhez. Az UTP/FTP kábel mind az elektronikus biztonsági rendszerekkel (riasztók), mind a kamerarendszerekkel klasszikus és kiváló minőségű változat. Nagyon spórolni a kábelekbe való befektetésbe nem érdemes, különösen, ha a kábelezése például a falban van, és éveken át kell bírnia. Szóval azt kockáztatni, hogy rövid idő alatt ki kell cserélni, ez valóban nem éri meg. Ezért fontos, hogy minőségi kábelek legyenek. Vigyázni kell azokra az olcsó változatokra, amelyek vékonyabb vagy kevesebb vénát tartalmaznak, vagy olcsó műanyaggal vannak szigetelve.

Elektronikus biztonsági rendszerrnél, riasztónál

Minden EBR elemhez (mozgásérzékelő, sziréna, riasztó, üvegtörés-érzékelő) egy FTP-kábel szükséges. Több elem csatlakoztatható egy kábelhez ellenállások vagy kábelhurkok segítségével, de egyszerűbb, olcsóbb és kevésbé időigényes lehetőség az egyes elemek saját kábeléhez történő csatlakoztatása. Fontos minden kábelt megjelölni a végén, hogy áttekintést kapjon arról, hogy melyik kábel melyik EBR elemhez tartozik. Minden kábel az EBR központ felé vezet, és ajánlott legalább 1 m tartalékot hagyni a kábelek mindkét végén. Az EBR központhoz be kell vezetni a CYKY-J 3x2,5 tápkábelt is, amely egy külön megszakítóhoz vezet az elektromos kapcsolótáblában, és meg kell jelölni EBR jellel. Fontos része a PCO (központi biztonsági pult) összekapcsolása is. Ezt a kábelt az EBR központra is el kell vezetni, ha telefonvonalról van szó.

Kamerarendszernél

Minden kamerának egy UTP/FTP kábele van. A kültéri kamerákhoz kültéri UTP/FTP kábel-re van szükség, amely fekete és vastagabb szigeteléssel rendelkezik, így jobban ellenáll a kültéri körülményeknek (időjárási körülmények, UV-sugárzás stb.). A kamerák összes kábele az állványra vezet, vagy arra a helyre, ahol a felvevő készülék található. A felvevő készülékhez, ha lehetséges külön el. áramkört biztosítson be, mivel nem szabad elfelejteni a 230 V-os tápfeszültséget. Analóg és digitális IP kamerák  telepíthetők az FTP kábelezésre. A koaxiális kábel az AHD kamera rendszerek alternatívája. Ez olcsóbb megoldás, mint egy UTP/FTP kábel. A további fejlemények azonban azt feltételezik, hogy az IP kamerák ára ugyanazon a szinten lesz, mint a mai analóg kameráké. Szóval előfordulhat, hogy az analóg kamerák élettartama után nem lesz lehetőség koaxiális kábellel IP kamerákra váltani.

 

Ajánlott kamerarendszerek

 

Reméljük, hogy ez a rövid cikk segített kiválasztani a megfelelő kábelezést az eszközeihez. A kábelezés telepítésekor azonban szakértő segítségét javasoljuk. Ha bármilyen kétsége van vagy kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal.

Vissza a boltba