Kamerarendszer: Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

A kamerarendszer olyan összetevők összessége, beleértve a kamerákat és a rögzítő berendezéseket, amelyeknek köszönhetően növelheti egy objektum biztonságát. Legyen szó háztartásról vagy vállalkozásról, a kamerarendszerek ma már megbízhatóan megelőzik a lopásokat és vandalizmusokat, és segítenek ezek megoldásában. Jelenleg azzal a kérdéssel szembesül, hogyan válasszon kamerarendszert, és nem tudja, mit tegyen? Olvass tovább. Lépésről lépésre végigvezetjük a kiválasztáson és válaszolunk kérdéseire.

Mi a különbség a kamera és a kamerarendszer között?

Míg a kamera egy olyan eszközt képvisel, amely egy tárgy környezetét rögzíti és rögzíti, addig a kamerarendszer esetében több ilyen van. A kamerák számától függően választhat 2 – kamerarendszert, 4 – kamerarendszert, vagy akár például akár 16 – kamerarendszert egy nagyobb objektumhoz és környezethez. Ezek össze vannak kötve a monitorral és a felvételt tároló felvevő eszközzel.

Securia Pro kamera

A kamerarendszer előnyei

A kamerarendszer előnye az egyetlen biztonsági kamerával szemben a hatótávolsága. A kamerarendszerek a nagyobb számú kamerának köszönhetően nagyobb látómezőt és különböző szögeket fednek le külső vagy belső térben. Éppen ezért leggyakrabban bevásárlóközpontok, bankok vagy nagyméretű helyiségek helyiségeiben használják, ahol nagyobb a felügyelet. A külső kamerarendszerek nagyszerű segítséget nyújtanak az épület minden szükséges szögből történő megfigyeléséhez.

Ugyanakkor a kamerarendszer gyakran további funkciókkal is rendelkezik, mint például az éjszakai látás, a hőmérséklet érzékelés és a mozgásérzékelés. Így ideális megoldás a valós idejű monitorozáshoz vagy rögzítéshez biztonsági megsértések vagy bármilyen szabálytalanság esetén.

Kültéri kamerarendszerek – milyen típusokat ismerünk?

Míg a kamerarendszerek egyik osztálya figyelembe veszi a kamerák számát, a kamerarendszerek technológiájuk, teljesítményük vagy speciális jellemzőik tekintetében is különböznek egymástól. Tudjuk például:

Analóg kamerarendszer

Az analóg kamerák az AHD (analóg) kamerarendszerek alapját képezik. Az ilyen kamerarendszer működési elve a jelek továbbítása a kamerától a rögzítőeszközhöz egy koaxiális kábel segítségével. A felvétel megtekintéséhez vagy lejátszásához a felvevő eszközt (felvevőt) monitorhoz vagy TV-hez kell csatlakoztatni. Választhat modern AHD kamerarendszereket különböző felbontásokban (például 2 Mpx vagy 8 Mpx kamerarendszerek), a kívánt képminőségnek megfelelően.


Az analóg kamerarendszerek előnyei

  • megfizethetőség
  • könnyű telepítés
  • könnyű karbantartás

IP kamera rendszer

Az IP kamerarendszerek elve a digitális formátumban rejlik, amelyben a felvételt feldolgozzák és tárolják. Digitális jel formájában továbbítja egy felvevő eszközre (rögzítőre) vagy felhőtárolóra. Az IP-kamerák Wi-Fi technológia alapján kábelen vagy vezeték nélkül csatlakoznak a készülékhez. Az új technológiáknak köszönhetően az IP kamerarendszerről készült felvétel nemcsak a monitoron, hanem az internetböngészőn belül vagy az okostelefon alkalmazásban is megtekinthető. Ha ilyen típusú kamerarendszer mellett dönt, akkor a felbontás választása előtt is áll. Ilyenek például a 3 megapixeles IP kamerarendszerek, de 5 megapixeles vagy 8 megapixeles felbontású készletek is.

Az IP kamerarendszerek előnyei

  • nagy felbontású és minőségi képkimenet
  • egyszerű konfiguráció és vezérlés
  • távoli hozzáférés lehetősége

 

TIPPÜNK: Érdekel az analóg és IP kamerakészletek előnyeinek és hátrányainak részletesebb összehasonlítása? Blogunk cikkében dolgoztuk fel.

PTZ kamerarendszerek

A PTZ kamerarendszer (Pan – Tilt – Zoom) lehetővé teszi egy teljesen forgatható kamera valós időben történő vezérlését. Vízszintesen, függőlegesen és egyenletesen zoommal. Az ilyen kamerakészlet alapja egy 360°-os kamera, amely kábelen vagy Wi-Fi jelen keresztül kommunikál a rögzítő eszközzel. A kimenetet megjelenítheti monitoron, böngészőben vagy alkalmazásban. Az ilyen kamerarendszerek legnagyobb előnye, hogy a felvétel bármikor gyorsan módosítható, és egyben nagy területet lefedhet beltéren és/vagy kültéren. A telepítés szempontjából azonban valamivel igényesebbek.

Ezen a legalapvetőbb felosztáson kívül számos más típusú kamerarendszert ismerünk, amelyek elsősorban maguknak a kameráknak a speciális funkcióira támaszkodnak. Ezek például:

  • hőkamera rendszerek
  • kamerák hangfelvétellel
  • kamerák világítással
  • széles látószögű kamerák

Az objektumot kamerarendszer figyeli. De hogyan válasszuk ki?

A kamerarendszer kiválasztása nem általánosítható dolog. Minden objektumnak megvannak a sajátosságai, és minden tulajdonosnak megvannak a saját igényei és követelményei a megfigyelési szinttel és számos egyéb kamerafunkcióval kapcsolatban. Ezért mindenképpen célszerű a kamerarendszerek megbízható eladójához fordulni a kiválasztásnál, aki pontosan megtalálja az Ön számára ideális megoldást.

Azonban annak érdekében, hogy tájékozott legyen, és legalább részben szűkítse a hatókörét, íme néhány fontos tényező és kérdés, amelyek befolyásolják a választást.

Monitorované kamerovým systémom

Hogyan válasszuk ki a kamerák számát a kamerarendszerben?

Különösen fontos a figyelni kívánt tér mérete és területe. Minél nagyobb, annál nagyobb a követelmény a kamerák számára. A legtöbb esetben az is igaz, hogy a térnek megvannak a maga sajátosságai, amelyeket az alaprajz és a többi objektummal való kölcsönös elrendezés határoz meg. A rendelkezésre álló hely tehát meghatározó a kamerák számában. Valamint a kockázatos helyek (bejárati kapuk, külső ajtók stb.), amelyeket például több nézetből és szögből kell átvizsgálni. Több kamera automatikusan jobb felvételi minőséget biztosít. Ami azonban sok esetben meghatározó, az a kamerarendszer ára.

Ár: Mennyibe kerül egy kamerarendszer?

Az ár természetesen szorosan összefügg a választott típussal. Mint fentebb említettük, a gazdaságosabb megoldás az analóg kamerarendszer. Ha azonban szeretné összekötni a kamerarendszert például mobiltelefonjával, és valós időben figyelni a ház környezetét, még akkor is, ha a barátokkal ülve kávézni, az IP kamerarendszer a megfelelő megoldás az Ön számára. Számítson a felbontáson és a további funkciókon belüli közvetlen arányra is. Az árat a rendszerben lévő kamerák száma és a szakszerű beépítése is befolyásolja.

 

 

Milyen felvételi minőségre van szüksége?

Minőségi kamerarendszer = minőségi felvétel. De ez nem ilyen egyszerű. Egyesek számára elég lehet egy matrica, az objektumot kamerarendszer figyeli, másoknak "csak" a tágabb környezetet kell figyelniük, és nincs szükség olyan kényelmi szolgáltatásokra, mint a valós idejű nagyítás vagy a rendszer aktiválása abban a pillanatban, amikor van némi mozgás a beolvasott területen. Vannak azonban olyan esetek is, amikor magasabb szintű éberségre van szükség (őrzött épületek, bankok stb.). Ekkor egy jó minőségű felvétel az alapvető bizonyíték, amely elítélheti a jogsértőt. A minőségnél fontos paraméterek a felbontás, a kamera érzékenysége, az objektív minősége, a videotömörítés, a képkockasebesség és hasonlók.

Hiszen ezek és más fontos paraméterek sokat elárulnak magáról a kamerarendszerről. Ezért, mielőtt döntene valamelyik mellett, vagy tanácsot kérne a választáshoz, ismerkedjen meg velük.

Milyen paraméterek befolyásolják a kamerarendszer kiválasztását?

Kamera felbontás

A kamerarendszerben lévő kamerák felbontása elsősorban a kép minőségéről beszél. A nagyobb felbontás élesebb és részletesebb képet hoz nagyobb távolságból. Ahhoz, hogy konkrét esetben is el tudjuk képzelni, hasonlítsa össze cikkünkben az 1 Mpx, 2 Mpx és 4 Mpx felbontású kamerákról készült felvétel előzeteseit.

Felbontás

TV - vonalak

Szélesség (vízszintes)

Magasság (függőleges)

Felbontás pixelben

D1

720TV

720

480

0,345 MPx

960H

960TV

960

480

0,460 MPx

HD

 

1280

720

1 MPx

FullHD

 

1920

1080

2 MPx

4K

 

3840

2160

8 MPx

1MPx

 

1280

720

1 MPx

2MPx

 

1920

1080

2 MPx

3MPx

 

2048

1536

3 MPx

5MPx

 

2592

1944

5 MPx

8MPx

 

3840

2160

8 MPx

12MPx

 

4608

2592

12 MPx

Kamera érzékenység

Fényfogó képességével kapcsolatban. Egy érzékenyebb kamera még rossz körülmények között is megbízhatóan képes feldolgozni a fényt, és így jó minőségű felvételt biztosít, amelyből szükség esetén részletek is kiemelhetők.

Az objektív paraméterei és a kamera szöge

Minél kisebb az objektív milliméterben, annál nagyobb a kamera látószöge (gyújtótávolság). Fix lencsék esetén ez a paraméter változatlan. Vannak azonban olyan objektívek is, amelyeknél lehetőség van a gyújtótávolság manuális vagy elektronikus beállítására a zoom részeként.

Videók archiválása

Mennyi ideig kell menteni és tárolni a kamera felvételeit? Lehet, hogy nem úgy tűnik, de ez a tényező azt is befolyásolja, hogy milyen típusú vagy akár milyen típusú kamerarendszert választ. A rögzítő eszköz lehet felvevő, vagy napjainkban felhő alapú megoldás, melynek kapacitása igény szerint növelhető. HDD-kapacitás-kalkulátorunk kamerarendszerekhez segít megtudni, mekkora lemezre van szüksége egy bizonyos számú felvételhez.

Nyomon követés és hozzáférés az iratokhoz

Ma már tényleg nem kell bekapcsolni a számítógépet, ha meg akarjuk nézni a kamerarendszer előző napi felvételét. A modern technológiáknak és az egyre színvonalasabb kamerarendszereknek köszönhetően akár mobiltelefonon is nyugodtan követheti, mi történik valójában a bejárati kapu előtt. Mielőtt tehát választaná, gondolja át, milyen hozzáférési követelményei vannak a felvételekhez, és ne feledkezzen meg a modern technológiákról, amelyek rakétatempójú újításokat hoznak a kamerarendszerek terén is.

Úgy gondoljuk, hogy ennek a cikknek köszönhetően legalább alapvető áttekintést szerzett az általunk ismert kamerarendszerekről, valamint tájékozódhat a legjobb kamerarendszer kiválasztásakor. Ha még mindig nem biztos benne, mi a Securia Pro-nál szívesen nyújtunk segítő kezet.

Érdekel? Tekintse meg ajánlatunkat

KAMERA RENDSZEREK KÍNÁLATA