Mi a WDR és mire való?

A WDR (Wide Dynamic Range) technológia a digitális képfeldolgozás egyik módja a nagy fényerejű jeleneteknél. Egyszerűen fogalmazva, ez a fényerő kompenzálása. Ez azt jelenti, hogy ha például azonosítani akar egy személyt, fontos, hogy láthassa az arcát. Azoknál a kameráknál, amelyek nem támogatják ezt a funkciót, az arcrögzítés problémás lehet, különösen árnyékolással vagy megvilágítással kapcsolatban (például amikor egy személy mögött túl világos a hely).

A kamerák, melyek ezzel a funkcióval rendelkeznek ezt észlelik és csökkentik a fényerőt ott, ahol a hely túl világos, és a fényerőt hozzáadják ott, ahol a hely túl sötét, így a kép minden része megfelelő megvilágításban látható. Tipikus forgatókönyvek például a recepciók vagy kiskereskedelmi üzletek, ahol az ablakokon át sütő napfény intenzitása jelentősen eltér a beltéri világítástól.

mi-a-wdr-es-mire-valo

Hardveres WDR

A hardveres WDR képérzékelők és digitális jelfeldolgozó (DSP) segítségével egyenletesen megvilágítja a kép minden részét. A hardveres WDR videokamera két érzékelővel rendelkezik, amelyek a videó minden képkockájából két szkennt (beolvasást) rögzítenek. Az első lassabb sebességnél (több fény befogásához) normál megvilágítási körülmények között jeleníti meg a képet. A második beolvasás nagy sebességgel történik, hogy összességében kevesebb fényt vegyen fel, és erős háttérvilágítású képet kapjon. A DSP ezt a két szkennelést kombinálja egy kiegyensúlyozott és jól megvilágított kép létrehozásához. A WDR ezen változata drágább, mint a DWDR, ugyanakkor ajánlottabb, mert jobb képminőséget ér el.

 

Digitális WDR (DWDR)

A szenzorok helyett a DWDR algoritmusokat használ a túl sötét részek digitális megvilágítására és a túl világos területek digitális tompítására. A DWDR a képérzékelő helyett a DSP chipre támaszkodik. Beállítja a kép minden egyes pixelét, és ennek megfelelően kiszámítja és beállítja a fényerőt. Ez a technika azonban korlátozott. Az intenzív pixelmanipuláció szemcsésebb képet eredményez, ezért nem ér el ugyanolyan minőséget, mint a közvetlenül a kamerába épített hardveres WDR. A digitális WDR különösen ajánlott olyan helyeken, ahol nincs szükség magas minőségű WDR-re, a kamera ára ekkor alacsonyabb.

,