Mi az a 2D és 3D dinamikus zajcsökkentés (DNR) egy biztonsági kamerában?

A 2D és 3D (dinamikus zajcsökkentés) széles körben használt képfeldolgozási technika a zaj csökkentésére. Előfordulhat, hogy szemcsés képeket látott a képernyőn, amelyek rontják a képminőséget és megnehezítik a képek láthatóságát. A 2D/3D DNR technológia különböző algoritmusokat használ, és kiváló minőségű képet biztosít.

Milyen típusú digitális zajcsökkentés létezik?

 

Két technikát alkalmaznak a zaj eltávolítására a videofelvételekben.

2D DNR (más néven 2D zajcsökkentés)
3D DNR (más néven 3D zajcsökkentés)


Mi az a 2D DNR?


A 2D DNR az egyik legegyszerűbb technika a videó zaj eltávolítására. A 2D zajcsökkentés eltávolítja a képekről a zajt, de az alacsony felbontású képekre korlátozódik. A 2D DNR nem hozott eredményt olyan HD/HQ képeken, ahol a kép sok mozgást és finom részletet tartalmaz.

Hogyan működik a 2D DNR?

 

A 2D DNR-t "időbeli zajcsökkentési" technikaként is ismerik. A videó képkockák összehasonlításával működik.

Minden egyes képkocka képpontjait összehasonlítja a következő képkocka képpontjaival. Tehát az intenzitás és a szín összehasonlításával a zaj észlelhető, és így eltávolítható. Algoritmusokat fejleszt a képpontok összehasonlításával, amelyekben zajt észlel a mintákban.

A minták azonosítása után a szoftver hozzárendeli a zajnak kitett pixel átlagos intenzitását és színét. A A kép törlődik.

Ez a technika csak statikus, mozgás nélküli kép esetén működik jól. A mozgóképek több információt tartalmaznak, így a képkockák összehasonlítása elmosódást okozhat.

Az algoritmus mindent megtesz annak meghatározására, hogy az egyes pixeleknél melyik árnyalat vagy intenzitás a legtermészetesebb, ami mozgás közbeni elmosódáshoz vezethet, még akkor is, ha statikus, mozdulatlan környezetben is működhet.

 

Mi az a 3D DNR?

 

A 3D DNR egy fejlett zajcsökkentési technika. A 3D DNR meglehetősen eltérő. Bár tartalmaz néhány kisebb időbeli vonatkozást, "Térbeli zajcsökkentés" technikának nevezik, mivel három dimenzióban hasonlítja össze és elemzi a pixeleket. (Először két képméret, majd a harmadik dimenzió a képkockákon belüli pixelek összehasonlításakor.)

A különböző algoritmusok lehetővé teszik a 3D DNR lényegesen gyorsabb kezelését, mint a 2D DNR. Következésképpen ezt a technikát előnyben részesítik nagyobb felbontású képeknél/videóknál.

 

Hogyan működik a 3D DNR?


A rendszer összehasonlítja a képpontokat egy képkockában, amikor 3D DNR-t végez. Megkísérli eltávolítani egyetlen képkocka szemcsés megjelenését olyan módszerekkel, mint a "középszűrők" és az "átlagszűrők", hogy csökkentsék a zajt egyetlen képkockán belül. Annak érdekében, hogy bármilyen mozgást észleljen a videóban, kockánként összehasonlítja a pixeleket. (A mozgást úgy érzékeli, hogy figyelembe veszi a fényerő/szín változásait ugyanazon a pixelkoordinátán két (vagy több) különálló képkockában.)

 

A 2D és a 3D DNR közötti különbség

A 2D DNR technológia a képek képkockánkénti elemzésén dolgozik. A 2D zajcsökkentés egy algoritmust használ a "rossz" zajos pixelek azonosítására és kijavítására.

A 3D DNR nagyon hasonló a 2DNR-hez; A kezdeti feldolgozás ugyanaz. De a 3DNR emellett elemzi és összehasonlítja az egymást követő képkockák közötti különbségeket a pixelek beállításához és a képhűség javításához.

A 3D DNR technológia jobb választás a mozgó grafikákhoz. Hatékonyabban csökkenti a zajt anélkül, hogy elmosódást okozna, míg a 2D DNR jobban dekódolja és eltávolítja az állóképeket.

2D+3D integrált megközelítés


A zajcsökkentés mindkét megközelítésének, a 2DNR-nek és a 3DNR-nek is vannak előnyei és hátrányai. Jobb kombinálni a két technológiát. Előfordulhat, hogy egyes kamerák nem alkalmazzák őket egyszerre, de lehetőséget kínálnak a felhasználónak a 2D és a 3D közötti váltásra.