Milyen kamerarendszer legyen?

Ma a kamera rendszerek szinte mindenki számára elérhetőek. Jelentősége a magán- vagy vállalati tulajdon védelmében egyre fontosabbá válik. A rendszer csatlakoztatható az internethez, és a megfigyelt objektumot bárhonnan megfigyelheti, ahol internet-hozzáférés van.

Fontos paraméterek a választáskor:

Digitális vagy analóg

 

  • A hagyományos analóg rendszerekben a kamerák képe koaxiális kábelen keresztül kerül továbbításra a DVR rögzítőbe. Ezzel szemben az IP kamerák közvetlenül csatlakoztathatók a számítógépes hálózathoz, mert már rendelkeznek beépített webszerverrel, és a képek UTP kábellel vannak átküldve. Ezek a kamerák helyi hálózaton keresztül bármely számítógéphez csatlakoztathatók, és az átküldött képet webböngészőn keresztül nézheti meg, vagy egy hálózati NVR rögzítőhöz lehet csatlakoztatni őket.
  • Az analóg és a digitális rendszerek közötti különbség mindjárt az első megpillantásnál látható. A digitális kamera képe nagyobb felbontású, élesebb és sokkal részletesebb. Az analóg kamerák felbontása körülbelül 0,35 Mpx, míg a digitális kamerák esetében 1, 2, 3 vagy akár 10 Mpx.
  • A nagyobb felbontású kameráknak köszönhetően a digitális kamerarendszer alkalmas olyan területek megfigyelésére, ahol az autó rendszámának rögzítésére, vagy személyek azonosítására van szükség.
  • Éppen ellenkezőleg, az analóg rendszer elegendő olyan helyeken, ahol a tulajdonos áttekintést akar kapni arról, ami egy adott helyen történik, és nincs szüksége ilyen részletes képre.

Beltéri kamerák: A beltéri használatra tervezett kamerákat a lehető legkisebb méretben tervezték. Ezek a kamerák nem ellenállóak a külső időjárási viszonyoknak. A kamerák lehetnek az úgynevezett  anti-vandál kivitelezésbe is, ami azt jelenti, hogy műszakilag ellenállóbbak és alkalmasak bárokba, diszkókba, stb.

Kültéri kamerák: Ezek a kamerák többnyire fémből készültek, és úgy vannak kialakítva, hogy a lehető legnagyobb mértékben ellenálljanak a kültéri időjárási viszonyoknak.

Éjjellátó kamerák: Ezek a kamerák úgynevezett IR megvilágítást használnak éjszakai képek, felvételek készítéséhez. Különböző utánvilágítási tartományú IR-diódákról van szó.

PTZ forgókamerák: Ezek olyan speciális kamerák, amelyek szervomotorokkal bármilyen irányba forognak. Általában zoom funkcióval is felszereltek, és vezérléssel vezérelhetők (forgásirány, nagyítás)

A DVR, NVR rögzítők fő funkciói: Ez az egész biztonsági rendszer vezérlőegysége. Minden komponens (kamerák, USB egér ...) ide van csatlakoztatva. Ez a box tartalmazza a vezérlő szoftvert, amelynek változatától függően különböző funkciói vannak:

 

  • Funkció, amely a kamerák képeit rögzíti. A feltöltés a felhasználó által meghatározott feltételek szerint aktiválható. Mozgással, manuálisan, riasztással aktiválható ...
  • A tárolt felvételek lejátszása
  • Felhasználók hozzáadása, és a számukra jogaik beállítása
  • Ezek a boxok (rögzítők) különféle átlós LCD-kijelzővel is felszerelhetők
  • A dobozok támogatják a kamerák csatlakoztatását 2db-tól 16db-ig, az adott modelltől függően.

Árak

A kamerarendszerek ára természetesen az egyes komponensektől függ. Az ára ezeknek a kamera készleteknek 200 eur-tól az analóg kamera készletér, több ezer euróig a digitális készletér mozog.