A kamerarendszerek alapvető felosztása - különbségek az AHD és az IP között

Analóg kamerarendszerek

a kamera jelét analóg formában (csatlakozó, BNC vagy Cinch) adják ki a PAL televíziós szabvány segítségével. Így a jel a felhasználás helyére kerül továbbításra. Az analóg kamerarendszerek alapja egy biztonsági kamera által rögzített kompozit analóg videojel, amelynek felbontása 720x576 pixel 4:3 képarány mellett. A 700 TV-soros vagy nagyobb felbontású biztonsági kameráknál a felbontás most 960H és 960x576 pixel. Jelátvitelre leggyakrabban hagyományos, BNC-csatlakozós koaxiális kábeleket használnak. A maximális kábelhossz a koaxiális kábel minőségétől függ. A koaxiális kábelek hátránya azonban a korlátozott maximális hossz, amely körülbelül 100 m. Hosszabb hossznál a kamera jele már túlzottan csillapodik, és láthatóan romlik a képminőség (élesség, zaj, szín). A koaxiális kábellel történő hosszabb átviteli útvonalak esetén videojel-erősítőt kell használni. Ha UTP-kábelt használt, először UTP-kábel-átalakítókat kell használnia a videojelek UTP-kábelen történő átviteléhez, amelyek beállítják a videojelet az UTP-kábel impedanciájához, és szűrő- és védelmi elemeket is tartalmaznak (crosstalk-védelem, túlfeszültség-védelem, zajszűrés). ) Ha passzív videó léggömbjei vannak, akkor a biztonsági kamera videojelét 400 m távolságra, aktív videoballonokkal pedig 1,5 km-ig továbbíthatja.

Következtetés: Az analóg kamerarendszerek analóg videojellel működnek. Az alapelem egy analóg kimenettel rendelkező kamera. Az analóg technológia nem továbbítja egyszerre a teljes képet. Így a képet a képformátumot meghatározó szabvány szerinti jel továbbítja. Az analóg kamerák felbontását ezután az adott formátum korlátozza. A videojelek leggyakoribb televíziós szabványai a PAL, NTSC és SECAM. Az analóg jelet az átviteli vezetéken keresztül továbbítják a képinformáció felhasználási pontjához. Korábban az analóg rögzítést használták az analóg rendszerekben. Napjainkban az analóg kamerák egy digitális rögzítőeszközhöz csatlakoznak, amely az analóg jelet digitális formában dolgozza fel.

Az analóg rendszer előnyei

 • Könnyű kezelhetőség
 • Más gyártók biztonsági kameráinak és DVR-felvevőinek kompatibilitása
 • A biztonsági kamerák egyszerű telepítése bonyolult beállítás nélkül
 • Távfelügyelet LAN-on, interneten, mobiltelefonon, táblagépen DVR-felvevőkön keresztül lehetséges

AHD kamerarendszer

a legújabb technológia az analóg nagyfelbontású (HD) videoátvitelhez koaxiális kábelen keresztül. Ezzel a technológiával 2 megapixeles felbontást (1920x1080) érhet el. A fényerő- és színkomponensek szétválasztása hű, kiváló minőségű képet biztosít, a nagyfrekvenciás szűrő pedig jelentősen elnyomja a zajt gyenge fényviszonyok között. A digitális jelet egyetlen modulált analóg jellé alakítja, ami lehetővé teszi az átviteli útvonalak hosszának jelentős meghosszabbítását és a felvételi tároló kapacitásának csökkentését. Az AHD jel továbbítására koaxiális kábeleket használnak. A maximális kábelhossz akár 500 méter videojel késleltetés (latencia) és veszteség nélkül. A kép 300 méteres távolságig UTP kábelen keresztül is továbbítható videojel átalakítókkal (videócsomagolás).

Az AHD kamerarendszer előnyei:

 • Felbontás 1920x1080 vagy 1280x750p torzítás nélkül
 • Az átviteli útvonal hossza akár 500 m
 • A videojel minősége nem csökken
 • Egy koaxiális kábelen továbbítja a videojelet, az audiojelet és a kétirányú RS485 adatkommunikációt.

Digitális kamera rendszer

ezeknek a rendszereknek lényegében nincs elméleti korlátja a kamerakép maximális felbontásában, a maximális felbontást így csak a kiválasztott kamera, a rögzítő eszköz és az adathálózat áteresztőképessége adja meg. A digitális kamerarendszerek UTP adatkábellel továbbítják a kamerák adatait, ami lehetővé teszi a kamerák tápellátását is. Az egyes kamerákból származó UTP kábelek a kapcsolóhoz (kapcsoló - aktív hálózati elem, egyes hálózati szegmenseket összekötve) jutnak. Ezek a rendszerek a normál TCP / IP átvitel elvén működnek, így lehetőség van Ethernet hálózatok használatára, az ilyen típusú átvitelre szolgáló kamerák (ún. IP kamerák, webkamerák) szabványos LAN kimenettel rendelkező videoszervert tartalmaznak. A LAN csatlakozáshoz minden IP kamera szabványos 8P8C csatlakozóval van felszerelve, amely RJ45 néven ismert, így könnyen csatlakoztatható kapcsolóhoz/routerhez. Az IP-kamerák általában M-JPEG, MPEG-4 és H.264 tömörítési formátumot használnak a kép továbbítására és digitális formában való tárolására.

M-JPEG tömörítés – Egész egyedi képeket tömörít és kódol. A kép statikus részeit semmilyen módon nem szűrik, nagy mennyiségű adat keletkezik, ezért több helyet igényel a rögzítéshez.

MPEG-4 tömörítés – Tömöríti a video- és audiojelátvitelt egyaránt. Az M-JPEG-től eltérően itt a redundáns adatok is tömörítésre kerülnek. Az MPEG-4 formátum akár 50%-kal hatékonyabb, mint az M-JPEG szabvány, és kevesebb felvételi helyet igényel.

H.264 tömörítés - a korábbi MPEG-4 tömörítésen alapul. Ez egy modernebb tömörítési szabvány. A H.267 kódoló akár 80%-kal is csökkentheti a digitális videofájl méretét az M-JPEG-hez képest és 50%-kal az MPEG-4 tömörítéshez képest. A nagy tömörítési aktivitás miatt ezt a szabványt elsősorban a megapixeles IP-kamerákhoz használják.

Következtetés: A digitális kamerarendszerek a digitálisan feldolgozott jel elvén működnek. A rendszer teljesen digitális, mivel nem tartalmaz analóg elemeket. Az alap a hálózati vagy IP kamerákból áll. Az IP (internet protokoll) elnevezés az internet alapvető kommunikációs protokollján alapul. A fő különbség az analóg rendszerekhez képest a képek digitális formába történő feldolgozása közvetlenül a kamerában. A digitális kimenettel rendelkező kamerák előnye a nagy felbontású digitális kép lehetősége, amelyet az analóg jelszabvány nem korlátoz. A digitális rendszerekben a képtávolság már nem fordul elő. A kép egészében, csomag formájában kerül továbbításra. A digitális adatok továbbítására közös hálózati infrastruktúrát használnak.

A digitális kamerarendszer előnyei

 • egyszerű telepítés és könnyű méretezhetőség
 • képminőség
 • képkövetés bárhonnan