Kamerarendszer házhoz vagy nyaralóhoz. Hogyan válasszuk ki?

Az otthoni biztonsági kamerarendszerek fontos szerepet töltenek be az emberek és az ingóságok védelmében egy családi ház esetében. Nem lehetséges mindenhol szemmel tartani a történéseket, de a biztonsági kamerák ebben a segítségünkre lehetnek. Hasonló megoldást választanak azok a tulajdonosok is, akik hosszabb időre távol vannak az ingatlanuktól. Egy nyaralóba szerelt kamerarendszer nagyobb biztonságérzetet nyújthat, és lehetővé teszi az ingatlan állandó felügyeletét akkor is, amikor Ön nem tartózkodik ott.

Ha azonban nem ismeri a kamerarendszereket, nehéz lehet megtalálni a megfelelőt. Ezért összefoglaltuk a legfontosabb pontokat, amelyek biztosan segítenek Önnek a ház vagy nyaraló kamerarendszerének kiválasztásával kapcsolatos probléma megoldásában. 

Szempontok:

 • kérdések, amelyeket tisztáznia kell, mielőtt kamerarendszert választana,
 • van-e különbség a nyaraló és a családi ház kamerarendszere között?
 • mennyibe kerül egy kamerarendszer,
 • milyen paramétereket kell figyelembe venni a nyaraló/családi ház kamerarendszerének kiválasztásakor.

kamery

Mit kell tisztázni, amikor házhoz vagy nyaralóhoz kamerarendszert választunk?

Mire fogom használni a kamerarendszert?

Más szóval - milyen objektumot és milyen mértékben kíván figyelni. Állandóan lakható ingatlan, vagy nem tartózkodik a közelében? A ház belső részére vagy az udvarra kell összpontosítania? Utolsó mondat nem kell, lehúztam!

Hány kamerára lesz szükségem a kamerarendszerben?

Gondolja át, hol helyezik el a kamerákat, és mennyire lesz szüksége a megfigyelt terület lefedéséhez. Ügyeljen azonban arra, hogy olyan helyekre ne essen a kamera látótere, ahova nem szeretné! (szomszédok, kiválasztott szobák stb.)

 

SECURIA PRO TIPP: Ha nem biztos abban, hogy hány kamerára lesz szüksége, a megfelelő számú biztonsági kamera kiválasztásáról szóló cikkben további információkat foglaltunk össze.

Hogyan dolgozom fel a kamerafelvételeket?

Ezen a ponton fontos tudni, hogy szeretné-e megnézni az élő felvételt (valós időben), vagy archiválni, és szükség esetén megnézni a felvételt. Szintén kulcsfontosságú az a kérdés, hogy mennyi ideig tervezi tárolni őket, és hogyan kívánja tárolni őket. (például felhő, külső tároló, például lemez formájában stb.).

Milyen szintű megfigyelésre van szükségem?

Fontolja meg, hogy mely kamerafunkciók jelentenek előnyt az Ön számára, és melyek éppen ellenkezőleg, haszontalanok. Más szóval, hogy egy családi ház vagy nyaraló kamerarendszerének rendelkeznie kell-e mozgásérzékeléssel, a kamerák távelérésből történő ki-/bekapcsolásával, a rekordok fejlett titkosításával és hozzáférési bővítményekkel (például több ember számára).

Hogyan nézhetem meg az adást vagy a felvételt?

Amikor biztonsági kamerarendszert telepítünk, lényeges, hogy nem csak az épület bejáratának megfigyelését szem előtt tartsuk, hanem a kijáratokat is ellenőrizzük. Ezenfelül fontos megfontolni, hogy miként fogjuk megtekinteni a kamerák élő közvetítését vagy az általuk rögzített felvételeket. A kép megjelenítésére többféle eszköz is szolgálhat, mint például számítógép, laptop, tablet, vagy akár egy dedikált monitor és az okostelefon is.

Kamerarendszer nyaralókhoz, vagy kamerarendszer házhoz

A fő kérdés: van-e különbség köztük?

Fentebb már említettük, hogy a figyelni kívánt objektum kiválasztása kulcsfontosságú. A további részletek ebből következnek. Ebben az esetben a fő különbség az épület lakhatóságában van. Feltételezhető tehát, hogy jó lenne nagyobb fokú biztonságot helyezni egy olyan helyre, ahol nem gyakran tartózkodik - azaz egy nyaralóban vagy egy szabadidős létesítményben.

 

Ez a védendő ingatlan méretére vonatkozik. Ha a rongálás, lopás felől nézzük, a drágább felszerelések, személyes holmik többnyire a családi házban találhatók. Ezért a csevegőkamerarendszer általában nem igényel speciális funkciókat. Ezek azonban mind nagyon konkrét példák. Általánosságban a következőképpen foglalhatjuk össze:

Milyen kamerarendszer a házhoz?

Egy ilyen kamerarendszer fő célja a lakók és az ingatlanok biztonságának biztosítása. A kamerákat általában körültekintően helyezik el, hogy figyeljék az épület vagy az ingatlan bejáratait, a ház környezetét és más fontos részeket.  Modern otthonokban a kamerarendszerek az IoT (tárgyak internete) vagy a SMART technológiák keretein belül működnek, ahol kommunikálnak a biztonsági rendszerrel (riasztó), különböző érzékelőkkel vagy a bejárati ajtók nyitásával/zárásával. A lakástulajdonosok megtekinthetik az élő adást, vagy a felvételt rögzítik és tárhelyre mentik, ahonnan szükség esetén bármikor megtekinthetik.

Kamerarendszer a ház biztonságának felügyeletére

A nyaraló kamerarendszere nemcsak a nyaraló, mint rekreációs létesítmény biztonságának felügyeletét és az esetleges vandalizmus elleni védelmét biztosítja. A tulajdonosok esetenként a környező természet megfigyelésére is használják, vagy a környező ültetvényeket károsító állatok megfigyelésére. Bár igaz, hogy egyes nyaralókban a térfigyelő kamerarendszer is a riasztóhoz van kötve, ez nem szabályszerű. A nyaraló kamerarendszerének beruházása és terjedelme azonban leggyakrabban a nyaraló vagy a rekreációs létesítmény felszereltségének értékétől függ.

Mennyibe kerül egy kamerarendszer egy nyaralóba vagy családi házba?

A pontos ár természetesen számos tényezőtől függ. Leggyakrabban azonban magának egy háznak a kamerarendszere több száz eurós nagyságrendben mozog. Ehhez azonban hozzá kell számolni a telepítést (különösen a fejlett kamerarendszereknél), valamint a megjelenítő eszközt, esetleg a rögzítő eszközt és a biztonsági kamerák egyéb tartozékait, ha az nem része a kamerakészletnek. Továbbá a kamerarendszer árát a következők határozzák meg:

 

 • kamerák száma,
 • kamerák típusa,
 • felbontás,
 • fejlett funkciók,
 • technológia,
 • adattárolás típusa,
 • kamerarendszer márka.

Milyen paramétereket kell figyelembe venni a kamerarendszer kiválasztásakor?

Ha már tudja, hogy egy családi ház vagy nyaraló kamerarendszerének kiválasztásakor körülbelül melyik irányba kell haladnia, könnyebben tájékozódhat a következő paraméterek szerint egy adott típus kiválasztásakor:

A ház/nyaraló kamerarendszerének felbontása

Az Ön számára kiemelt objektum (leginkább családi ház) biztonsági megfigyelése esetén ügyeljen a részletes nyilvántartásra. A felbontás határozza meg, hogy milyen részletes lesz a monitoring. Ezért koncentráljon a nagyobb felbontásra (4K, 5MPx és több). Ha azonban egyszerű megfigyelésre használja a kamerákat, például a nyaralóban és környékén, vagy ha a pénztárcája korlátozott, akkor akár alacsonyabb felbontás is elegendő. A nagyobb felbontás azonban nagyobb területet is lefedhet, így bizonyos esetekben közvetlenül befolyásolja a szükséges kamerák számát. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy minél nagyobb felbontási értékeket választ, annál részletesebbek lesznek az éjjellátó kamerák kimenetei.

 

SECURIA PRO TIPP: A felbontásról és a navigálásról bővebben abban a cikkben írtunk, ahol összehasonlítottuk a biztonsági kamera felvételeit. Határozottan segít választ találni a kérdéseidre.

A ház/nyaraló kamerarendszerének típusa

Valószínűleg azt tapasztalta, hogy többféle kamerarendszer vagy kamera létezik a piacon. Míg egyrészt technológiáról beszélünk, mint például az IP kamerák, PTZ kamerák, WI-FI kamerák, analóg kamerák stb. más szempontból a kamerarendszer elhelyezkedése is fontos.

Belső kamerák családi házba vagy nyaralóba

A belső kamerák feladata a belső tér – jelen esetben egy nyaraló vagy családi ház – monitorozása. Nagyon diszkréten alakíthatók ki, így betörés esetén nem derül ki azonnal, hogy az objektumot figyelik. Másrészt a kamerák jelenléte egy családi házban vagy nyaralóban nagyon személytelen és zavaró hatással lehet. Ezekre a kamerákra nem jellemző a strapabíró felépítés, ami lefelé is befolyásolja az árukat, de ezt egyéb kiegészítő funkciókkal lehet kompenzálni.

Kültéri kamerák házba vagy nyaralóba

A kültéri kamerák viszont nyugodtan üthetik a szemet. Ez gyakran segít megakadályozni a vandalizmust, és ez az oka annak is, hogy sok nyaraló vagy családi ház tulajdonosa fontolgatja egy próbakamera vásárlását. Ha azonban valóban figyelni szeretné ingatlana környezetét, tudjon róla, hogy a valódi kültéri kameráknak tartósabbaknak kell lenniük. Ennek oka pontosan a helyük és az időjárási hatások, amelyeket el kell viselniük.

kamery_na_dome_vonkajsie

A kamerarendszer funkciói

Az utolsó fontos szempont, ami dönt egy ház vagy nyaraló kamerarendszerének kiválasztásakor, az az, hogy a kamerák mire képesek. Vagyis milyen funkcióik vannak. A legfontosabbak közé tartozik:

A választásnál mérlegelje, hogy valóban szüksége van-e rájuk, mert jelenlétük befolyásolja a kamerarendszer árát, ugyanakkor javítja a teljesítményét. Ideális esetben konzultáljon a kamerarendszerek szakértőivel. A Securia Pro-nál nem csak konkrét kérdéseire szívesen válaszolunk, hanem segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb kamerarendszert családi házához vagy nyaralójához.